Flat Ellen als eerste VvE flat naar Nul op de Meter

with Geen reacties

Wethouder Harmke Vlieg en gedeputeerde Tjisse Stelpstra gaven vorige week het startsein voor de renovatie van de flat Ellen in de Lariks. Het is de eerste VvE flat die renoveert naar Nul op de Meter. De verduurzaming van de flat wordt betaald door een speciale financiering.

 

Financiering
VvE Ellen doet mee aan een proef die bijna 3,5 jaar geleden is gestart. De gemeente ontwikkelde met adviesbureau Segon een speciale financiering waarmee de verduurzaming van de flat betaald kan worden. De VvE heeft namens alle bewoners van de flat een lening bij de Triodos Bank afgesloten om het gebouw te renoveren. Bewoners van de flat betalen straks geen energiekosten meer, maar betalen in plaats daarvan meer servicekosten aan de VvE. Op deze manier wordt de lening terug betaald. De Provincie Drenthe staat garant voor de lening.

Verder uitrollen

De verbouwing van de Ellen is niet alleen een voorbeeld voor Assen, maar ook voor de rest van Nederland. Om dit verder uit te rollen, is er een waarborgfonds nodig waar VvE’s een beroep op kunnen doen. Onlangs is hiervoor een intentieverklaring getekend door achttien overheden. Zij willen samen een financiering opzetten waar VvE’s gebruik van kunnen maken.

Leave a Reply

© 2020 gemeente Assen. Energie van Assen is de duurzaamheidscampagne van de gemeente Assen.